Elabonnemang

Kärnfull

Fortum





Från 0 kr
LÄS MER & BESTÄLL

Elskling.se

Jämför samtliga 150 elbolag i Sverige

Jämför elleverantörer


Telge Energi




1 månad

från 0 kr
LÄS MER & BESTÄLL

Skellefteå Kraft




Ingen bindningstid

från 0 kr
LÄS MER & BESTÄLL

Greenely




Ingen bindningstid

Från 49 kr
LÄS MER & BESTÄLL

Att välja elabonnemang kan vara en djungel. Är det mest förmånligt att välja rörligt pris eller fast pris? Finns det mixavtal där du kan få lite av varje? Vad gäller om du hoppar på ett erbjudande? Det är mycket att tänka på och det är lätt att känna sig överväldigad.

I den här guiden har vi samlat några tips på vad du kan tänka på vid ditt val av elabonnemang. Kanske ska du flytta och behöver en ny elleverantör eller så är det dags att byta för att få ett mer förmånligt pris.

Så hittar du bäst elavtal

Att hitta det bästa elavtalet för dig innebär att noggrant utforska och förstå de olika avtalstyper som erbjuds. Att jämföra olika elabonnemang är avgörande för att hitta ett prisvärt avtal anpassat till din förbrukning och livssituation.

Ett fast prisavtal erbjuder stabilitet i kostnaderna, medan ett rörligt pris kan vara mer kostnadseffektivt över tid. För den som söker flexibilitet är både mixavtal och timprisavtal intressanta alternativ.

Genom att steg för steg gå igenom vår guide om elavtal så kommer du inte bara ha en bättre förståelse om hur kostnaden för din elförbrukning beräknas utan du kommer även att kunna välja rätt leverantör.

Elnätsavtal och elhandelsavtal – vad är skillnaden?

När vi pratar om elabonnemang så menar vi elhandelsavtalet, vilket till skillnad från elnätsavtalet finns på den fria marknaden och därför är något som du som konsument kan välja.

För att vi ska få el i våra hem behöver vi nämligen först och främst ett avtal för själva elnätet, som du betalar en avgift för till den som äger nätet där du bor.

Elleveransen kan dock komma från en annat håll än från ägaren av elnätet, och det betyder att du alltså betalar för din el till två olika aktörer.

En av flera fördelar med att kunna välja mellan flera olika bolag för att teckna elhandelsavtalet är möjligheten till lägre priser.

Exempel på energibolag som erbjuder olika elhandelsavtal är Fortum, Telge Energi, Greenely och Göta Energi.

 

Jämför elabonnemang

Om du vill ha det mest förmånliga elpriset är det viktigt att jämföra elabonnemang.  Det första du egentligen behöver ta ställning till är vad du vill ha för typ av elpris. I slutändan kan prisskillnaden bli stor, men frågan är vad som passar dig bäst. Det är nämligen flera faktorer som spelar in, exempelvis hur du bor, om du gillar att veta precis vad du betalar eller om du är villiga att följa med i elbörsens svängningar för att få chansen att betala mindre.

Låt oss reda ut begreppen.

 

Rörligt elpris

Ett rörligt elpris regleras av hur elmarknaden ser ut och följer helt enkelt prisutvecklingen på elbörsen. Om efterfrågan på el är stor och det produceras förhållandevis lite el blir priset i regel högre, men om det produceras mycket el och efterfrågan är förhållandevis liten blir priset i regel lägre.

Med ett rörligt elpris vet du alltså inte riktigt hur elfakturan kommer att se ut i slutet av månaden. Vissa månader kanske den är större, medan den är betydligt mindre andra månader.

Många menar att ett rörligt elpris blir billigast i längden. Det du dock behöver ta hänsyn till är hur din privatekonomi ser ut. Klarar du av en något större elfaktura om en sådan skulle dyka upp en månad? Om marginalerna i hushållsekonomin är små kanske du ska titta på andra alternativ.

Fast elpris

I ett elabonnemang med fast pris kostar varje kilowatttimme lika mycket under hela perioden abonnemanget pågår. I vanliga fall brukar man teckna ett elabonnemang på mellan sex månader och ett par år – men det går även att teckna avtal för längre tidsperioder.

Med ett fast elpris vet du ungefär hur elfakturan kommer att se ut varje månad – om din elkonsumtion inte plötsligt skjuter i höjden. Du påverkas heller inte av om elpriset plötsligt skulle höjas under ens avtalsperiod.

Det negativa är att du heller inte får ta del av plötsliga prissänkningar. Om priset på el sjunker under en längre period fortsätter du ändå betala det pris per kilowattimme som du kommit överens om när du tecknade sitt avtal innan prissänkningen.

Mixavtal

Det finns även elabonnemang som erbjuder en mix av fast och rörligt pris. Då betalar du ett fast pris för hälften av din elkonsumtion och ett rörligt pris för andra hälften. Detta ger dig säkerheten som ett fast abonnemang medför och samtidigt får du ta del av eventuella prissänkningar som endast kunder med rörligt pris annars får ta del av.

Timprisavtal

Med ett timbaserat elavtal betalar du din el baserat på timförbrukningen. Priset baseras då på hur mycket el du förbrukar under en timme och hur högt elpriset är just då. Vanligtvis är elpriset högre under dagtid, vilket betyder att du själv kan anpassa din elkostnad genom att exempelvis köra disk- och tvättmaskin under kvällstid istället.

Vad kostar ett elabonnemang?

Hur mycket ett elabonnemang kostar beror på vad du har tecknat för avtal, rörligt pris eller fast pris, och vem du har valt som leverantör. Det sker ändringar i priset per kilowattimme under året och från år till år, och därför är det svårt att säga vad ett elabonnemang kommer att kosta just idag.

Det finns en mängd olika jämförelsesajter där du kan jämföra elpriser och hitta fina erbjudanden, exempelvis Elskling.se. Hos dem får du hjälp med att jämföra priser och byta avtal som passar dig bättre. Det kostar dessutom dig ingenting att använda tjänsten.

Det viktigaste när du jämför är att titta på vad de olika alternativen ger dig för totalpris per kilowattimme och välja det billigaste alternativet. Detta kan spara dig stora summor pengar varje år.

Erbjudanden

Många leverantörer erbjuder extra låga priser under en begränsad period för att locka nya kunder. Dessa erbjudanden brukar endast gälla om du inte har varit kund hos leverantören tidigare.

Du kan många gånger spara flera hundralappar i månaden på att hoppa på ett sånt här erbjudande. Det är dock viktigt att komma ihåg att tiden då det billigare priset gäller är begränsad, sen börjar ordinarie pris att gälla.

Innan du hoppar på ett erbjudande måste du därför kontrollera vad priset blir efter perioden av billigare el, samt om du har bindningstid på elabonnemanget under en lång tid.

Vad händer om jag säger upp elavtalet under bindningstiden?

Om du skulle ha bindningstid kvar på ditt nuvarande elavtal kan det bli dyrt att byta till ett annat elabonnemang hos en annan leverantör. Bindningstiden är nämligen ett sätt att hålla dig kvar som kund, så om du säger upp avtalet inom bindningstiden får du betala en så kallad brytavgift för detta.

Därför är det ofta bättre att vänta tills bindningstiden har löpt ut innan du byter abonnemang.

Tänk på att…

 … vissa elbolag automatiskt förlänger ditt elavtal om du inte aktivt sagt upp det en tid innan bindningstiden löper ut.

Hos vissa aktörer räcker det alltså inte att bara vänta ut bindningstiden och sedan tro att du är fri att välja ett annat avtal, utan du måste själv skicka in uppsägningen!

Om du flyttar har du dock rätt att säga upp ditt elabonnemang även om det är flera år kvar på avtalet. Det är ändå viktigt att göra det så tidigt som möjligt.

Elabonnemang för bostadsrätt, hyreslägenhet eller villa

Elförbrukningen ser ofta väldigt olika ut för de som bor i hyreslägenhet eller bostadsrättslägenhet jämfört med de som bor i villa. I en lägenhet är elförbrukningen i regel ganska låg, medan den är betydligt högre i en stor villa.

Gemensamt avtal – bostadsrätt och hyresrätt

Om du bor i en hyreslägenhet eller en bostadsrättslägenhet kan föreningen i vissa fall teckna ett gemensamt elavtal. Ett gemensamt elavtal ger ofta ett förmånligt och lågt pris för de boende i föreningen.

Villa

Om du bor i villa är elförbrukningen många gånger betydligt högre än i en lägenhet. I en villa behöver mer yta värmas upp och fler rum behöver lampor. Om du bor i villa är det alltså extra viktigt att hitta ett förmånligt elabonnemang så att du inte betalar onödigt höga avgifter varje månad.

Använd gärna sajter som jämför elpriser för att hitta det som är mest förmånligt för din villa.

Priset är inte allt

Visst är det viktigt att inte betala för mycket för elavtal – det finns mycket pengar att spara på att välja rätt erbjudande.

Men elen kommer ju också från någonstans. För många människor är det därför också viktigt att välja elavtal utefter etiska och miljömässiga aspekter.

Att välja förnybar energi betyder att bidra till att den framtida energiproduktionen blir mer hållbar. Oftast kostar det lite mer att skaffa ett elabonnemang med miljötillval, vilket dock inte behöver innebära någon större skillnad. I vissa fall är också elen som erbjuds som standard från en förnybar källa.

El från vattenkraft

Vatten är kraftfullt och nästan hälften av vår svenska elproduktion kommer från vattenkraftverk. Genom att låta vatten strömma genom en turbin är det möjligt att producera mängder med el, och det är samtidigt ett driftsäkert och har liten miljöpåverkan.

El från vindkraft

De stora vindkraftverken ser majestätiska utan där de står och snurrar på fält runtom i Sverige. Vindkraft är ett mycket hållbart sätt att producera el, då vindkraftverken inte bidrar till utsläpp eller miljöfarligt avfall.

El från solkraft

Solenergi är el som utvinns från vår kära sol, genom solpaneler som placeras på ditt tak. Om du inte har möjlighet att själv installera solpaneler kan du dock välja solkraft som tillval hos många elleverantörer, så att du ser till att elen du använder kommer från denna förnybara energikälla. När du köper solkraft så kommer den från så kallade solcellsparker, där rader av solceller fångar in elen.

Hur nöjda är kunderna med olika elleverantörer?

För att fortsätta på temat “priset är inte allt”, så bör du också alltid kolla upp hur tidigare kunder har betygsatt de olika elbolagen, genom tjänster som exempelvis Trustpilot.

Det är trist att ha tecknat ett elabonnemang för att sedan inte få rätt stöd och hjälp om det skulle dyka upp några problem.

Genom att läsa tidigare kundomdömen kan du bilda dig en uppfattning om det elbolag som du har tänkt bli kund hos har ett bra bemötande och är transparenta med sina villkor.

Vad är en rimlig elförbrukning?

Enligt Statistiska Centralbyrån är snittförbrukningen för en villa cirka 20 000 kilowattimmar per år, vilket enligt deras uträkningsmodell leder till en årskostnad på 31 000 kronor.

Om du som är villaägare har en elförbrukning och kostnad som överensstämmer mer eller mindre med dessa siffror så betyder det alltså att du har en normal förbrukning av el. Om du förbrukar betydligt mer eller om din årskostnad är mycket högre så är det därför en bra idé att se över om det finns något du kan göra för att minska din elkonsumtion, eller om det helt enkelt är så att du behöver byta till ett billigare elabonnemang.

Det finns flera faktorer som påverkar elförbrukningen, exempelvis:

  • Hur välisolerat ditt hus är
  • På vilket sätt bostaden värms upp
  • Hur mycket elektronik och lampor som används
  • Hur många som bor i hushållet
  • Klimatet

Under de kallare månaderna är energiförbrukningen av naturliga skäl högre, vilket också betyder att om du bor i de norra delarna av landet, som är kallare än de södra, så har du också antagligen en högre energikonsumtion.

Hitta ditt elabonnemang – genomgång och sammanfattning

Nu när du har de mest grundläggande begreppen klara för dig är det dags att påbörja resan mot att välja det absolut bästa elabonnemanget för dig.

Häng med i vår snabbgenomgång och välj elabonnemang på nolltid!

Steg 1 – vad har du för elavtal idag?

Om du ska flytta har du rätt att säga upp ditt nuvarande elabonnemang även om det är bindningstid kvar. Detta ger dig ett utmärkt förhandlingsläge, där du kan undersöka alternativen för att se om du kan få ett billigare elabonnemang hos en annan leverantör, eller om du kan byta till ett mer förmånligt avtal hos din nuvarande.

Om du har ett elabonnemang med bindningstid idag och vill byta, så måste du först kolla upp vad det kommer kosta dig att bryta avtalet. Risken är stor att det blir dyrt, och då kan det vara bättre att istället vänta tills bindningstiden löpt ut.

Se också till att säga upp ditt elabonnemang i tid om du planerar att byta! Vissa företag förlänger annars automatiskt ditt avtal.

Steg 2 – jämför elbolag

I Sverige finns det mängder med elhandelsbolag, och vilka av dem som du kan ingå avtal med beror på var någonstans du bor.

Det absolut enklaste sättet för dig att få koll på vilka elbolag som finns tillgängliga där du bor och vad de erbjuder för olika elabonnemang, är att använda en jämförelsetjänst som specialiserar sig på just detta.

Precis som inför de flesta val du ställs inför gäller det att känna till alternativen innan du väljer elavtal. Priserna kan skilja sig ganska mycket åt beroende på vilken leverantör du väljer.

Steg 3 – kolla upp elbolagen

Så du har hittat ett elbolag som har ett riktigt fint erbjudande till bra pris? Super! Men innan du skriver på bör du trots allt säkerställa att andra kunder är nöjda med sina abonnemang hos detta bolag.

Om ett elbolag har dåliga kundomdömen är risken stor att även du kommer bli en av de missnöjda under sinom tid.

Se därför till att utnyttja internets kraft och sök på lite kundomdömen innan du helt bestämmer dig för att gå vidare med att teckna avtalet.

Steg 4 – vilken typ av elpris ska du välja?

När det kommer till att välja typ av elpris i ditt nya elabonnemang så kommer du ställas inför huvudsakligen tre alternativ:

Rörligt elpris

  • Priset regleras efter elmarknadens svängningar
  • Oftast är rörligt elpris billigast i längden
  • Din privatekonomi behöver klara av stunder av höjda priser

Fast elpris:

  • Priset per kilowatttimme är det samma varje månad
  • Om priset på el sjunker går du miste om detta
  • Bindningstiden för fast elpris är vanligtvis mellan 6 månader till 1 år

Mixavtal:

  • En blandning mellan fast och rörligt elpris
  • Ger dig möjlighet att vara med på elmarknadens prissänkningar
  • Det bästa från två världar – bra för dig som har svårt att välja

Timprisavtal:

  • Rörligt och timbaserat
  • Elpriset baseras på förbrukning per timme
  • Du kan själv styra elkostnaden genom att förbruka el när den är billig

Du kan också göra miljövänliga tillval, exempelvis om du vill att elen ska komma från sol- eller vindkraft. Detta kan kosta dig några extra kronor.

Sammanfattningsvis behöver du alltså bocka av följande punkter i checklistan innan du skriver på ett avtal:

✅ Kolla om du har bindningstid på ditt nuvarande elavtal

✅ Jämför olika elbolag i en jämförelsetjänst

✅ Läs kundomdömen

✅ Välj elpris – fast, rörligt, per timme eller mix

Bonustips – så hushåller du med elen och sparar pengar

Billiga elabonnemang i all ära. Oavsett hos vilken aktör du tecknar ditt elhandelsavtal, och vilket typ av elpris du har valt, så är det ändå din förbrukning som i slutändan kommer att ligga till grund för vad din månadsfaktura kostar.

Som bonus tänkte vi på Alltomabonnemang.se därför tipsa om vad du kan göra för att hushålla med elen och på så vis spara ytterligare pengar!

·      Byt till LED-lampor

Hos de flesta är det inte belysningen som är den största energitjuven i hemmet, men våra lampor drar ändå en betydlig del ström varje månad, faktiskt så mycket som 20 procent av den totala energiförbrukningen i snitt.

Särskild under de mörka vintermånaderna lyser lamporna nästan hela tiden, och visst är det mysigt med fönsterstjärnor och adventsljusstakar när det lackar mot jul?

Det enklaste sättet att dra in på energikostnaderna är helt enkelt att byta så många lampor till LED-typ som möjligt. Denna energisnåla lösning kommer inte bara ge dig billigare elräkning, utan gör även att du slipper byta lampor under en överskådlig framtid.

·      Stäng av och dra ur sladdar

De flesta elektroniska apparater, som tv:n och datorn har idag viloläge. Detta är ett finurligt sätt att inte behöva stänga av apparaterna helt varje gång, samtidigt som de drar mindre ström. Och visst, viloläget drar inte särskilt mycket ström, men faktum är att 10 procent av vår hushållsel går till apparater i viloläge? Det innefattar även laddare som sitter i vägguttaget utan att användas.

På ett år blir det här faktiskt en betydlig summa pengar som egentligen bara kastas i sjön. Stäng av och dra ur är därför vårt andra tips!

·      Släck när du lämnar

Brukar du strunta i att släcka lampor om du bara ska kila ner till affären eller tvättstugan? Eller lämnar du lampor på i rum även om du inte är där? Då är det dags att börja släcka! Det här drar el, och pengar, helt i onödan.

·      Diska och duscha mer effektivt

En stor källa till högre energikostnader är att ta långa, varma duschar, eller att diska för hand i varmvatten. Det är faktiskt många gånger betydligt mer energieffektivt att använda en diskmaskin än att diska för hand!

Tänk därför på att försöka hushålla med varmvattnet när du handdiskar, och låt inte vattnet rinna. Om du dessutom kan snabba på när du duschar, så kommer det synas på elräkningen efter ett tag.

·      Låt tvätten lufttorka

Om du har torkskåp eller torktumlare i ditt hem så kan det vara läge att omvärdera sättet du torkar din tvätt på. Har du istället möjlighet att låta tvätten lufttorka inne eller utomhus så kommer detta att kunna spara mycket pengar. Torktumlare och torkskåp drar nämligen väldigt mycket energi.

·      Sätt lock på kastrullen

Det här är kanske det allra enklaste sättet att spara in på energikostnader. När du kokar upp vatten går det betydligt snabbare om du sätter ett lock på kastrullen. Använd inte heller mer vatten än nödvändigt, så går det ännu fortare.

Ett annat tips för att spara tid och el är att använda en vattenkokare istället för att koka upp vattnet på spisen. När vattnet har kokat upp häller du sedan bara över det i kastrullen och fortsätter tillagningen på spisen.

Alla Elbolag i Sverige

Vill du jämföra alla elbolag i Sverige så finns det många, fler än 150 stycken. Flera av elbolagen är regionala, medans de vi presenterar på vår sida framför allt är nationella och kan erbjuda er i hela landet. Vill du jämföra elavtal och byta elleverantör så gör du det enkelt här. Nedan kan du ser alla elhandelsbolag i Sverige.

  • 7H Kraft
    Affärsverken
    Ale El
    Alingsås Energi
    Bengtsfors Energi
    BestEl
    Billinge Energi
    Bixia
    Bodens Energi
    Boo Energi
    Borlänge Energi
    Borås Elhandel
    Brittedals Energi
    E.ON Energilösningar AB
    Eksjö Energi
    Eskilstuna Energi & Miljö
    Falkenberg Energi
    Falu Energi
    Fortum
    Fyrfasen Energi
    Gislaved Energi AB
    GodEl
    Gotlands Energi AB
    Greenely
    Grästorp Energi
    Gävle Energi
    Göta Energi
    Göteborg Energi
    Habo Energi
    Hallstaviks Elverk
    Helsinge Elhandel
    HEM – Halmstads Energi och Miljö AB
    Herrljunga Kraft
    Hjo Energi AB
    Härryda Energi Elhandel
    Jukkasjärvi Energi
    Jönköping Energi
    Kalmar Energi
    Karlsborgs Energi AB
    Karlshamn Energi
    Karlskoga Energi & Miljö AB
    Karlstads Energi
    Kinnekulle Energi
    Kraftringen Energi
    Kristinehamns Energi
    Kungälv Energi
    Kvänum Energi
    Landskrona Energi
    Lerum Energi
    Linde Energi
    Ljusdal Energi
    Luleå Energi
    Lumo Energi
    Lysekils Energi Vind AB
    Mellanskånes Kraft
    MälarEnergi
    Mölndal Energi
    Njudung Energi
    Nordic Green Energy
    Norrtälje Energi
    Nossebro Energi
    Näckåns Energi
    OKQ8
    Olseröds Energi
    Oskarshamn Energi
    PiteEnergi
    Sala-Heby Energi
    SEVAB Strängnäs Energi
    Skellefteå Kraft
    Skånska Energi
    Sollentuna Energi
    Stockholms Elbolag
    Sundsvall Energi
    Svealands Elbolag
    Sölvesborgs Energi
    Telge Energi
    Telinet Energi
    Tibro Energi
    Tidaholms Energi
    Tranås Energi
    Trelleborgs Energiförsäljnings AB
    Trollhättan Energi
    Töre Energi
    Uddevalla Energi AB
    Umeå Energi
    Upplands Energi AB
    Utellus
    Vaggeryds Energi AB
    Varberg Energi
    Varbergsorten Elförsäljning AB
    Vattenfall
    VB Energi
    Vimmerby Energi & Miljö AB
    VänerEnergi
    Värnamo Energi AB
    Åsele Kraft
    Öresundskraft
    Österlens Kraft
    Övik Energi

Lycka till med ditt val av elabonnemang!

Frågor och svar om elabonnemang

Vilket elavtal ska jag välja?

Använd guiden på vår sida för att jämföra elavtal, elleverantörer och priser. Följ de fyra enkla stegen för att hitta ditt framtida elavtal.

Vad är ett elabonnemang?

Ett elabonnemang ger dig tillgång till el i din bostad – det är alltså ett nödvändigt abonnemang för att kunna leva ett modernt liv. Läs mer om olika typer av elavtal, elpriser och elleverantörer i guiden på vår sida. Där hittar du även de bästa priserna från leverantörerna vi rekommenderar.

Hur funkar elavtal?

Elavtal finns med antingen rörligt elpris, fast elpris, maxpris eller timpris. Vilken prissättning som passar dig beror på hur din livssituation ser ut. Läs mer om de olika avtalstyperna i guiden på vår sida.

Vad kostar ett elabonnemang?

Avtalet du har tecknat, prissättningen, din leverantör och din elförbrukning avgör vad ditt elabonnemang kommer att kosta i månaden. Priset på el förändras under året vilket gör det svårt att ge ett generellt prisexempel.

Vilka elbolag finns i Sverige?

Längst ner i vår guide hittar du en lista på alla elbolag som är aktiva på den svenska marknaden. Högst upp på sidan hittar du en tabell med de elbolag vi rekommenderar. Där hittar du bland annat en länk till Älskling.se som jämför alla elbolag i Sverige.