Fortum
Fortum är ett energibolag, med sitt huvudkontor i Finland, som verkar på den svenska och finska marknaden. De verkar även i Norge, Polen, Estland, Lettland, Litauen, Ryssland och Indien. De har ett stort fokus på ren energi och hållbarhet och producerar bland annat energi genom vattenkraft, vindkraft, solkraft, kraftvärme och kärnkraft.
Fortum tillhandahåller sina tjänster till både privatpersoner och företag. Tjänsterna de erbjuder är inom el, värme och kyla, men de kan även hjälpa till med återvinning och avfallshantering.
Företaget är allra stört i Finland, och den finska staten är både grundare till Fortum och majoritetsägare. I Sverige har dock företaget växt och det är ett populärt energibolag både för privatpersoner och företag i Sverige. Idag är Fortum det största energibolaget i Norden.
Fortum och miljö
Ren energi och hållbarhet och två ord som Fortum återkommer till. All energi som Fortum tillhandahåller till sina kunder är 100 % fossilfri – vilket bidrar till ett mer hållbart energisystem. De arbetar även aktivt med att öka effektiviteten vid energiutvinning och undersöka nya smarta energilösningar som kan komma att revolutionera energimarknaden.
Andra elföretag som arbetar mycket med miljö är Greenely och Telge Energi.
Förnybar energi
I Sverige kommer runt 40 % av elproduktionen från vattenkraft. Vattenkraft är en förnybar energikälla som inte släpper ut någon koldioxid vilket gör det till en väldigt effektiv och miljövänlig energilösning. I Sverige har Fortum vattenkraftverk i bland annat Byälven och Norsälven i Värmland, Dalävlen i Dalarna och Indalsälven i Jämtland.
Solceller
Ytterligare ett steg i Fortums satsning på miljö och hållbarhet är deras solcellspaket. Solceller är en enkel och miljövänlig energilösning som gör att man kan bli energiförsörjande själv om man installerar solceller på till exempel taket på sitt hus.
Fortum säljer ett komplett solcellspaket som ger en tillgång till solceller, installation och allt annat som kan tänkas behövas.
Elen som produceras av solcellerna använder man som sin vanliga hushållsel. Det är alltså den elen du använder när du tänder en lampa, bakar bullar i ugnen eller laddar din telefon. Om du skulle ha el över, det kanske har varit en extra solig sommar, så kan du sälja den överskottselen till Fortum.
Elavtal
Fortum erbjuder elavtal med antingen rörligt pris eller fast pris. Elavtalet tecknas enkelt via Fortums hemsida eller så kan man ringa en handläggare som hjälper till att svara på frågor och ser till att du får det elavtal som passar dig allra bäst.
Rörligt pris
Om man har ett elavtal med rörligt pris så innebär det att elräkningen kan variera lite månad till månad beroende på hur elmarknaden ser ut. Priset på elen påverkas bland annat av tillgång och efterfrågan på el. På sommaren, när de flesta inte behöver el för att värma upp sina hus eller lägenheter, kan elpriset alltså sjunka vilket kommer synas på elräkningen.
Ett rörligt elavtal kan många gånger löna sig i längden – men man måste vara beredd på att elräkningen är större vissa månader och mindre andra.
Fast pris
Om man har ett elavtal med fast pris betalar man lika mycket för en kilowatttimme under hela perioden man har avtalet. Det innebär att om man använder lika mycket el varje månad så kommer elräkningen i princip se likadan ut.
För- och nackdelar med Fortum
Fördelar:
- Ingen bindningstid på rörligt pris
- 100 % fossilfri el
- Appen elsmart
- Nöjdkundgaranti
- Flera tillval som Miljöpaket, Prisskydd och Trygghetspaket
Nackdelar:
- Två månaders uppsägningstid vid rörligt pris
- Ingår kärnkraft
Fortum kundomdömen
Svensk Kvalitetsidenx utvärderar vad kunderna tycker om sin elhandel under året. Rapporten från 2022 placerar Fortum på plats tretton, men god marginal framför E.ON som hittas på plats fjorton. Fortum är en av de större företagen inom elhandel i Sverige, vilket är en del av förklaringen till deras förhållandevis låga placering.
Se vad andra kunder tycker om Fortum:
Fortum kontakt och kundtjänst privatperson
Information om ditt elavtal hittar du om du loggar in på Mina sidor på Fortums hemsida. Här kan du även se dina fakturor och kontakta kundservice.
Svar på vanliga frågor finns på Fortums support-sida. Här kan du få svar på frågor om elpris, hur du byter elavtal och vad du ska tänka på när du ska flytta.
Kundservice finns även tillgänglig över telefon under vardagar.
- Telefon: 020-46 00 00
Tillgänglig: Måndag – fredag, 08-16
- Telefon från utlandet: 0771-41 05 00
Fortum kontakt och kundtjänst företag
- Telefon: 020-818 818
Tillgänglig: Måndag – fredag 08-17, undantag torsdagar från 11:30 – 12:30
- Mejl: foretagskundservice@fortum.com
Hjälpsida, företag: https://www.fortum.se/foretag/kundservice
Fortum adress
Fortum Sverige AB
Rättarvägen 3
169 68 Solna
Webbplats: https://www.fortum.se
Fortum bolagsinfo
- Namn: Fortum Sverige AB
- Bolagsform: Aktiebolag
- VD: Toni Johan Kekkinen
- Organisationsnummer: 556006-8230
- Registrerad för F-skatt: Ja
Fortum i sociala medier
Frågor och svar om Fortum
På vår sida om elabonnemang hittar du mer information om elabonnemang, elavtal och priser. Där hittar du även de elföretag vi rekommenderar. Läs mer om elabonnemang och priser här.
Med ett fast elpris betalar du samma pris per kilowatt-timme under hela avtalsperioden. Priset påverkas alltså inte av hur elpriset stiger och sjunker under perioden. Läs mer om Fortum och fast pris på vår sida.
Ja, Fortum har satsat stort på förnybar energi. De har bland annat vattenkraftverk och solceller. Läs mer om Fortums miljösatsning på vår sida.
Rörligt elpris innebär att priset följer elmarknaden. När priset på el stiger stiger även ditt pris per kilowatt-timme. Läs mer om Fortum och rörligt pris på vår sida. Andra elleverantörer med rörligt pris är bland annat Göta Energi, Greenely, GNP Energy och Telge Energi.
Du tecknar enkelt ett elavtal med Fortum genom att följa länken högst upp på sidan sen skriva in ditt postnummer. Fortum ger dig då ett elpris och möjligheten att teckna ett avtal inom ett par minuter.